Lidl uvádí na trh revoluční balkonovou fotovoltaiku! Solární energie pro každého?

Slyšeli jste už o tom, že si teď na balkon můžete pořídit vlastní solární elektrárnu? Lidl v Německu přichází s revoluční nabídkou: balkónová fotovoltaika za pár korun, která vám pomůže snížit účty za elektřinu a šetřit naši planetu.

Co je to balkonová fotovoltaika?

Jedná se o malý fotovoltaický systém, který se skládá z jednoho nebo více solárních panelů a střídače. Panely se instalují na balkon a zachytávají sluneční energii, kterou střídač přeměňuje na elektřinu, kterou můžete ihned spotřebovat ve své domácnosti.

Výhody balkonové fotovoltaiky od Lidlu

  • Cena: Za pouhých 299 eur (cca 7 700 Kč) získáte kompletní sadu s 2 panely o výkonu 415 W a chytrým střídačem EcoFlow. To je mnohem levnější než klasické solární systémy a instalace je snadná i pro kutily.
  • Možnost rozšíření: Můžete si dokoupit další panely a navýšit tak výkon elektrárny až na 600 W.
  • Ukládání energie: K systému lze připojit baterii EcoFlow a ukládat tak přebytečnou energii pro pozdější použití.
  • Chytré funkce: Ovládání elektrárny probíhá jednoduše přes mobilní aplikaci.
  • Ekologie: Vyrábíte vlastní zelenou energii a šetříte tak životní prostředí.

Proč není balkonová fotovoltaika dostupná v Česku?

Bohužel, česká legislativa je v tomto ohledu oproti Německu o dost pozadu. Instalace a provoz fotovoltaických systémů u nás podléhá přísným požadavkům, včetně nutnosti získat různá povolení a certifikace. To je pro běžné lidi složité a drahé, a proto se do pořízení solární elektrárny mnozí neodváží.

V Německu je naproti tomu situace mnohem jednodušší. Byly odstraněny byrokratické překážky a zavedeny dotace pro ty, kteří chtějí investovat do obnovitelných zdrojů energie. Díky tomu je balkonová fotovoltaika v Německu běžnou a dostupnou praxí.

Co můžeme dělat?

Doufejme, že se i v Česku brzy dočkáme změny legislativy, která zpřístupní solární energii i běžným lidem. Do té doby můžeme sledovat vývoj v Německu a doufat, že se Lidl s podobnou nabídkou brzy odhodlá i na český trh.

Balkónová fotovoltaika od Lidlu je skvělý krok k decentralizaci výroby energie a šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Je jen škoda, že si tuto možnost zatím nemohou užít i Češi.

Zdroj: Lidl leták

Foto: Lidl

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com