Řidiči sdílených jízd s vozy Tesla používají samořídicí režim, Uber a Lyft přenášejí odpovědnost za bezpečnost cestujících

Zdroj obrázku: Photo by Vladimir Srajber: https://www.pexels.com/photo/screen-in-a-car-21407448/

Mezi příznivci sdílených jízd roste popularita vozů Tesla a až 40 % z nich využívá samořídicí funkci Full Self-Driving (FSD). Ačkoli je tato technologie prezentována jako pomůcka, nikoliv plně autonomní řízení, mnoho řidičů přesto nechává vozy řídit samostatně. Z tohoto důvodu služby jako Uber a Lyft přenáší odpovědnost za bezpečnost cestujících na samotné řidiče, což vyvolává zásadní otázky ohledně bezpečnosti na silnicích a právní zodpovědnosti.

Samořídicí Tesly jako improvizované robotaxi

Řidiči Uber a Lyft, kteří vlastní Tesly, často využívají samořídicí režim během svých jízd. Zadávají cíl do navigace a nechávají vozidlo, aby se o cestu postaralo samo. Tento trend se začíná podobat blížícímu se konceptu Tesla Robotaxi, který má být představen 10. října, a který může být nazván Cybercab. Tento systém by měl plně autonomně obsluhovat pasažéry bez nutnosti lidského řidiče, což by mohlo zásadně změnit trh sdílených jízd.

Navzdory tomu však již dochází k případům, kdy řidiči využívají FSD jako improvizované robotaxy. Bohužel, tento trend přináší i rizika. Například při jedné jízdě, kdy Tesla nezaregistrovala SUV, které jí nedalo přednost, došlo k vážné nehodě. Řidič sice na poslední chvíli zasáhl, ale nehoda se již nedala odvrátit a došlo ke zranění řidiče SUV. Tento incident ukazuje, že i přes technologický pokrok stále existují situace, které FSD nedokáže adekvátně řešit.

Výhody a nevýhody pro řidiče

Mnozí řidiči, kteří používají FSD, si pochvalují snížení stresu při řízení na rušných městských ulicích. Díky tomu jsou schopni pracovat déle a častěji zvládat náročné směny, aniž by byli unavení. FSD je navíc k dispozici za 99 dolarů měsíčně, což jej činí relativně dostupným pro ty, kteří chtějí využít této technologie.

Na druhou stranu, řada řidičů je opatrná a FSD nepoužívá, když mají pasažéry ve voze. Vyhýbají se situacím, které software nedokáže správně zvládnout, například ve stavebních zónách, při vyzvedávání a vykládání cestujících na letištích, nebo na přeplněných parkovištích. Tyto omezení ukazují, že i přes pokročilou technologii stále zůstává zodpovědnost za řízení na řidičích.

Podle Uber a Lyft leží odpovědnost na bedrech řidičů

Přístup platforem jako Uber a Lyft k používání FSD je poměrně jednoduchý – odpovědnost za bezpečnost cestujících je na samotných řidičích. Obě společnosti se odkazují na manuál Tesly, který zdůrazňuje, že FSD vyžaduje neustálý dohled ze strany řidiče. Uber prohlásil, že „řidiči jsou odpovědní za udržení bezpečného prostředí pro cestující, i když jejich chování při řízení neporušuje zákon.“ Lyft dodal, že „řidiči se zavazují, že nebudou jednat bezohledně.“

Obě platformy však zároveň činí kroky, které usnadňují život řidičům s Teslami. Uber například aktualizoval svou aplikaci, aby přímo odesílala adresu vyzvednutí nebo cílové destinace pasažéra na obrazovku navigace Tesla. To umožňuje řidičům lépe využívat FSD a minimalizovat nutnost manuálního zadávání informací.

Nedostatek regulací a možné změny

Tesla je prozatím v jiné pozici než plně autonomní platformy, jako jsou Waymo nebo Cruise, které čelí přísnějším regulacím a kontrolám. FSD je totiž klasifikováno jako systém asistence řidiče na úrovni 2, což znamená, že je stále potřeba, aby řidič věnoval jízdě pozornost. Tento stav umožňuje řidičům Uber a Lyft používat FSD téměř kdekoliv a kdykoliv, pokud zůstávají ve střehu.

Regulace však mohou být na obzoru. NHTSA, Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu v USA, začal vyšetřovat nehody spojené s používáním FSD. Pokud by došlo k přísnějším omezením, mohla by se současná volnost v používání samořídicích režimů Tesly pro řidiče Uber a Lyft výrazně zkomplikovat.

Fáze čekání na Tesla Robotaxi

S blížícím se termínem 10. října, kdy má Tesla odhalit plně autonomní Robotaxi, jsou mnozí řidiči sdílených jízd v očekávání, zda bude tato služba znamenat další krok směrem k automatizaci. Řidiči, kteří již nyní využívají FSD, doufají, že Tesla přinese další vylepšení, která jim ještě více usnadní práci.

Budoucnost sdílených jízd s autonomními vozy je nepochybně zajímavá, ale otázky ohledně bezpečnosti, regulací a odpovědnosti zůstávají nezodpovězené. Jak se tyto technologie budou vyvíjet a jak na ně budou reagovat jak zákonodárci, tak samotné platformy Uber a Lyft, bude hrát zcela zásadní roli v tom, jakým směrem se tento trend bude ubírat.

Zdroj: https://www.reuters.com/business/autos-transportation/uber-lyft-drivers-use-teslas-makeshift-robotaxis-raising-safety-concerns-2024-10-03/, https://www.youtube.com/watch?v=Mgmv0EfUem8&list=PL-F93VIF-LeRhKK40BGaeZ7wzZp0fo1A4