Strčí enormní Cadillac Escalade IQ do kapsy konkurenty? Urazí 740 km a nestojí více než 170 tis. USD

Zdroj obrázku: https://www.cadillac.com/shopping/configurator/suv/2025/escalade-iq/escalade-iq/exterior?make=cadillac&radius=100&zipCode=04101

General Motors (GM) představuje svůj nejnovější příspěvek – Cadillac Escalade IQ. Elektrické SUV se nepochybně stane středem pozornosti, a to díky kombinaci luxusu, výkonu a technologie, která konkuruje těm největším jménům na trhu (ano, máme na mysli Teslu a Mercedes). Otázkou ale zůstává, zda enormní Escalade IQ opravdu strčí své konkurenty do kapsy.

Luxus, který zvěstuje budoucnost

Cadillac Escalade IQ je vlajkovou lodí elektrických SUV od GM. S cenou, která se pohybuje od 130 000 USD až po 170 000 USD, tento model jasně cílí na prémiové zákazníky. Tato cena převyšuje nejen Teslu Cybertruck, jejíž nejvyšší výbava stojí okolo 120 000 USD, ale i mnoho dalších luxusních elektrických SUV, včetně Mercedes EQS. Na co tedy GM sází?

Jedním z hlavních lákadel Escalade IQ je jeho ohromný dojezd – 740 kilometrů (460 mil) na jedno nabití, což je zásluha masivní 215 kWh baterie. Pro srovnání, Tesla Cybertruck nabídne kratší dojezd a menší baterii. Escalade IQ se tak stává ideální volbou pro ty, kteří preferují dlouhé jízdy bez častého dobíjení.

Zdroj: YouTube / Cadillac

Technologie na špičkové úrovni

Luxus není jen o materiálech a pohodlí, ale i o technologiích. Cadillac Escalade IQ přichází s obřím 55palcovým displejem, který se táhne od sloupku ke sloupku, podobně jako Hyperscreen v Mercedesu EQS. Interiér je vybaven nejnovějšími technologiemi a pohodlnými doplňky, jako jsou například masážní sedadla s 16 nastavitelnými polohami za příplatek 9 495 USD. Možnosti personalizace jsou téměř nekonečné, což umožňuje každému zákazníkovi vytvořit vůz na míru.

Escalade IQ však zaostává v některých oblastech. Tesla Cybertruck například nabízí pokročilé technologie, jako je steer-by-wire, což Escalade zatím nenabízí. Navíc, zatímco mnoho výrobců začíná přecházet na standard NACS pro dobíjení, Escalade IQ ho nepodporuje. GM ovšem slibuje dodání adaptéru, což vyřeší tento nedostatek.

Výkon, který překvapí

Navzdory své obrovské hmotnosti, která dosahuje téměř 9 000 liber (přes 4 tuny), se Escalade IQ dokáže rozjet z 0 na 100 km/h za méně než 5 sekund. To je výkon, který by u tak masivního vozidla málokdo očekával. S 750 koňskými silami pod kapotou a tažnou kapacitou 3 628 kg (8 000 liber) jde o skutečně silný stroj, který zvládne nejen městské prostředí, ale i těžší terén.

Nabídka je pestrá – jaké jsou možnosti?

Cadillac Escalade IQ začíná na ceně 130 000 USD, ale díky různým luxusním možnostem se cena může rychle vyšplhat až na 170 000 USD. Zájemci mohou připlatit za speciální barvy laku, jako je například Midnight Steel Frost multicoat za 5 925 USD. I když základní cena je vyšší než u konkurence, Escalade IQ přináší mimořádný dojezd, prostor a technologii, které z něj dělají atraktivní volbu pro náročné zákazníky.

Cadillac Escalade IQ je více než jen dalším elektrickým SUV – je to symbol luxusu, technologie a budoucnosti. S dojezdem 740 km a cenovkou do 170 tisíc USD se tento kolos rozhodně stává vážným konkurentem Tesly Cybertruck i Mercedesu EQS. Přestože má některé technologické nedostatky, jako je absence steer-by-wire nebo NACS portu, jeho výkon, dojezd a luxusní interiér z něj dělají vůz, který osloví ty, kteří hledají něco víc než jen elektrické vozidlo.

Otázkou zůstává, zda toto prémiové SUV opravdu změní hru v elektromobilitě, nebo zda se zákazníci raději poohlédnou po levnější a možná i technologicky vybavenější konkurenci. Jedno je však jisté – Cadillac Escalade IQ si rozhodně zaslouží pozornost.

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com