Koupě MacBooku v těchto dnech byste mohli velmi litovat. Proč?

Zdroj obrázku: pixabay / pexels

V současné době patří MacBook Pro mezi nejvýkonnější notebooky na trhu, a díky výhodám Apple Silicon se etabloval jako lídr v oblasti notebooků pro profesionály. Přestože se zdá, že aktuální generace MacBooků Pro, vybavená čipy M2 Pro a M2 Max, nabízí skvělé výkony, koupě nového MacBooku v těchto dnech by mohla být krokem, kterého budete litovat. Proč? Protože Apple chystá revoluční změny, které mohou z nadcházejících modelů udělat nejlepší notebooky z hlediska poměru cena/výkon v historii této značky.

Příchod M4 čipů: Výkon na úplně nové úrovni

V nadcházejících měsících se očekává představení nové řady MacBooků Pro s čipy M4 Pro a M4 Max, které přinesou výrazná vylepšení výkonu. Ačkoli vizuální změny nebo OLED displeje nejsou příliš pravděpodobné, čipy M4 slibují výrazný výkonový skok. Díky rostoucím požadavkům Apple Intelligence se očekává, že M4 Pro a M4 Max nabídnou mnohem větší posun, než jsme viděli u předchozích generací.

Zatímco čipy M3 Max přinesly zlepšení výkonu o téměř 65 % oproti M2 Max, M3 Pro bylo pouze o 5–10 % rychlejší než M2 Pro. Očekává se však, že M4 Pro by mohl tuto nerovnováhu napravit, a výkonové jádro bude posíleno tak, aby splňovalo požadavky nových technologií. To znamená, že pokud si teď koupíte MacBook s čipem M2 Pro nebo M3 Pro, možná budete brzy litovat, že jste nepočkali na čip M4 Pro, který pravděpodobně přinese mnohem výraznější zlepšení.

Dvojnásobná RAM: Nový standard pro základní modely

Jedním z největších problémů aktuálních MacBooků Pro je nedostatečná paměť u základních modelů. Je téměř neuvěřitelné, že notebook s označením „Pro“ stále přichází s pouhými 8 GB paměti RAM. Pro mnoho profesionálů je to absolutně nedostačující. Paměť u Apple notebooků navíc nelze dodatečně upgradovat, což znamená, že pokud si teď koupíte základní model, budete za pár let čelit problémům s výkonem.

Dobrou zprávou je, že podle posledních spekulací Apple plánuje zvýšit základní velikost paměti na 16 GB, což by konečně nabídlo uživatelům dostatečný výkon i pro náročné profesionální úkoly. To by znamenalo, že nový základní model MacBooku Pro s 16 GB paměti by byl mnohem atraktivnější volbou pro ty, kteří chtějí budoucí jistotu.

Je lepší počkat než litovat

S ohledem na všechny tyto faktory je zřejmé, že nákup nového MacBooku Pro v tuto chvíli nemusí být tím nejlepším rozhodnutím. Pokud si koupíte současný model, můžete brzy litovat, že jste nepočkal na výraznější inovace, které jsou na obzoru. Lepší výkon, více paměti a nové technologie spojené s Apple Intelligence slibují, že nadcházející modely MacBooků Pro budou skutečně revoluční.

Jestliže vám tedy nejde o okamžitou potřebu nového notebooku, vyplatí se pár měsíců počkat. Nadcházející modely pravděpodobně nabídnou mnohem více za vaše peníze a stanou se nejlepšími MacBooky Pro, jaké kdy Apple vyrobil.

Zdroj: Autorský text