OpenAI představuje o1-Preview: Nový model umělé inteligence, který myslí jako člověk. Kdo z něj bude těžit nejvíce?

Zdroj obrázku: pixabay / DeltaWorks

OpenAI stále posouvá hranice toho, co umělá inteligence (AI) dokáže. Nejnovějším krokem je představení modelu o1-Preview – první verze nové řady AI, která je trénována tak, aby přemýšlela podobně jako člověk. Tento model je speciálně navržen k řešení složitých úloh v oblastech jako je věda, programování a matematika. Co však dělá o1-Preview opravdu výjimečným, je jeho schopnost používat různé strategie, postupně se zlepšovat a učit se z chyb, podobně jako by to dělal lidský mozek.

Proč je o1-Preview tak jedinečný?

Na rozdíl od předchozích modelů OpenAI, o1-Preview věnuje mnohem více času důkladnému promýšlení úkolů, než poskytne odpověď. Model není navržen k tomu, aby poskytoval rychlé odpovědi, ale spíše aby dosahoval vyšší úrovně přesnosti a důkladnosti. Tento přístup přináší podstatné výhody zejména v oblastech, které vyžadují hluboké analytické schopnosti.

o1-Preview při testování dosáhl výrazně lepších výsledků než jeho předchůdce GPT-4o. V matematických soutěžích, jako je kvalifikační zkouška pro Mezinárodní matematickou olympiádu (IMO), model skóroval 83 %, což je v porovnání s 13 % GPT-4o obrovský pokrok. Stejně tak v programovacích soutěžích Codeforces dosáhl model 89. percentilu. Tyto výsledky dokazují, že o1-Preview má potenciál řešit úkoly, které by normálně vyžadovaly pokročilé lidské znalosti a dovednosti.

Kdo z o1-Preview nejvíce těží?

Tento model má jasně definovanou cílovou skupinu: odborníky v oblastech, které vyžadují vysoce sofistikované myšlení a analýzu. Zde je několik hlavních oblastí, kde by mohl mít o1-Preview zdaleka největší přínos:

  1. Věda a výzkum
    o1-Preview se hodí pro řešení složitých vědeckých problémů, od fyziky až po chemii. Například při výzkumu kvantové optiky může tento model generovat komplexní rovnice a řešení, která by mohla jinak trvat měsíce lidského úsilí.
  2. Zdravotnictví
    V oblasti zdravotnictví má model velký potenciál, například při anotaci dat z buněčných sekvencí v biomedicínském výzkumu. To by mohlo výrazně urychlit vývoj nových léčebných metod nebo diagnostických nástrojů.
  3. Programování
    o1-Preview exceluje i v oblasti programování. Dokáže pomáhat vývojářům nejen s psaním kódu, ale i s optimalizací složitých algoritmů nebo vytvářením více krokových pracovních postupů, které vyžadují hluboké porozumění softwarovým architekturám.
  4. Matematika
    Matematické schopnosti o1-Preview jsou na zcela nové úrovni. Model se ukazuje být skvělým pomocníkem nejen pro akademiky a výzkumníky, ale i pro studenty, kteří se připravují na prestižní matematické soutěže.

Přístupnost a budoucnost

OpenAI umožnila přístup k o1-Preview prostřednictvím platformy ChatGPT i API, čímž otevřela dveře pro vývojářskou komunitu a podniky, aby tento výkonný nástroj integrovaly do svých pracovních postupů. Momentálně jsou dostupné dvě verze: o1-preview a o1-mini, přičemž týdenní limity jsou nastaveny na 30 zpráv pro o1-preview a 50 pro o1-mini. OpenAI plánuje tato omezení postupně zvyšovat.

Dalším zásadním krokem je nový přístup k bezpečnosti. S o1-Preview přichází také inovativní systém pro dodržování bezpečnostních pokynů. Tento model má díky své schopnosti hloubkové analýzy výrazně nižší riziko chyb nebo porušení pravidel než jeho předchůdci. Ve výzvách týkajících se bezpečnosti model dosáhl skóre 84, ve srovnání s 22 body GPT-4o.

OpenAI s modelem o1-Preview nastavila novou laťku pro umělou inteligenci. Tento model je klíčovým nástrojem pro ty, kteří se zabývají složitými úkoly v oblasti vědy, zdravotnictví, programování a matematiky. Jeho schopnost myslet jako člověk, ale zároveň rychle analyzovat a řešit složité problémy, z něj činí průlomovou technologii pro výzkumníky i průmysl.

Budoucnost umělé inteligence je s o1-Preview slibná, a jak ukazují výsledky, je jen otázkou času, než se podobné technologie stanou nepostradatelnou součástí našich každodenních pracovních postupů.

Zdroj: https://www.techradar.com/computing/artificial-intelligence/openai-strawberry-is-here-its-called-o1-preview-and-it-might-be-the-most-human-chatgpt-ever