Zkracovátko Goo.gl jde do kytek: Konec jedné éry krátkých odkazů

Pamatujete si na doby, kdy jste chtěli někomu poslat dlouhý odkaz, ale na Twitteru jste měli jen 140 znaků? Nebo jste chtěli zkrátit tu neskutečně dlouhou adresu na nějaký článek, aby se to lépe vešlo do SMS? Pro tyto případy byl tu náš věrný společník – Google URL Shortener, známější pod přezdívkou goo.gl. Ale i ta nejkrásnější pohádka jednou končí a goo.gl se bohužel dočká svého zániku.

Co to vlastně ten goo.gl byl?

Goo.gl byl takový malý kouzelník. Vezme dlouhou, nepřehlednou webovou adresu a promění ji v krátký, zapamatovatelný řetězec písmenek. Fungoval to tak, že když jste zadali dlouhou adresu, goo.gl si ji uložil do své databáze a na oplátku vám dal krátký odkaz, který jste mohli rozesílat dál. Když někdo na tento krátký odkaz kliknul, goo.gl ho automaticky přesměroval na tu původní, dlouhou adresu. Kromě zkracování odkazů se goo.gl používal i k měření toho, kolikrát byl odkaz kliknutý.

Proč goo.gl končí?

Google se rozhodl, že goo.gl už není tak důležitý jako dřív. Důvodů je několik. Zaprvé, způsoby, jakými lidé sdílejí odkazy, se hodně změnily. Dneska máme k dispozici spoustu dalších nástrojů a platforem, které zkracování odkazů nabízejí jako jednu z mnoha funkcí. Zadruhé, Google má k dispozici novější technologie, které dokáží to samé, co goo.gl, ale mnohem lépe a efektivněji. A za třetí, udržovat goo.gl v chodu stojí Google peníze a čas, a když už to není tak důležité, tak se rozhodl, že ty prostředky raději investuje do něčeho jiného.

Co to znamená pro nás uživatele?

Od 23. srpna letošního roku se začnou dít věci. Když kliknete na nějaký odkaz vytvořený pomocí goo.gl, uvidíte upozornění, že tato služba brzy skončí. A od 25. srpna příštího roku už to nebude fungovat vůbec. Místo toho se objeví hláška, že stránka nebyla nalezena (známý chybový kód 404). To znamená, že všechny odkazy, které jste si kdy uložili nebo někomu poslali přes goo.gl, přestanou fungovat.

Kam se poděje goo.gl?

Goo.gl se připojí k dlouhému seznamu dalších Googlových služeb, které už neexistují. Mezi ně patří třeba Google+, Picasa, Google Reader nebo chatovací služba Hangouts. Všechny tyto služby měly kdysi své věrné fanoušky, ale časy se mění a Google se musí přizpůsobovat.

Co dál?

I když goo.gl končí, nemusíme zoufat. Google nabízí spoustu dalších možností, jak zkracovat odkazy. Například v Mapách Google můžete vytvořit krátký odkaz na konkrétní místo. A existuje také celá řada dalších služeb třetích stran, které se zkracování odkazů věnují.

Konec goo.gl je dalším připomínkou toho, jak rychle se svět technologií vyvíjí. To, co bylo ještě před pár lety nezbytnou součástí našeho života, může být dnes už minulostí. Ale nebojte se, vždycky se najde nějaká nová vychytávka, která nám život usnadní. A kdo ví, třeba se za pár let dočkáme nějakého ještě lepšího nástupce goo.gl.

A co vy? Používali jste goo.gl? Jaké máte na tuto službu vzpomínky? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com