Koenigsegg Jesko: Raketa, která by měla na silnici pokořit „pětistovku“

Koenigsegg znovu ukazuje světu, co znamená švédská automobilová síla, a to s modelem Jesko Absolut, který má ambice pokořit magickou hranici 311 mp/h (500 km/h). Už jen tahle myšlenka zrychluje tep fanouškům superaut po celém světě. Ale Jesko Absolut není jen o snech, má za sebou i hmatatelné důkazy, které naznačují, že by se tento sen mohl stát realitou.

Během simulované jízdy maximální rychlostí na dynamickém testu podvozku Jesko Absolut překonalo 311 mp/h, než narazilo na omezovač otáček na devátém stupni. To je jasný signál, že v tomto stroji dřímá ještě větší potenciál, který čeká na vypuštění.

Samozřejmě, že pokoření 311 mp/h není jen tak legrace. Christian von Koenigsegg, šéf Koenigseggu, to ví a zmiňuje dva hlavní faktory, které brání Jesko Absolut v dosažení jeho plného potenciálu: nalezení vhodných pneumatik a dostatečně dlouhý a prázdný úsek silnice, kde by se mohl Jesko Absolut naplno rozjet.

Pneumatiky, které zvládnou takové rychlosti a síly, nejsou jen tak běžně dostupné a najít vhodný úsek silnice je další výzva. Koenigsegg zmiňuje Autobahn jako možnou lokalitu, ale i tam by museli získat speciální povolení k uzavření úseku dálnice.

Přestože Jesko Absolut ještě oficiálně nepřekonal 311 mp/h, už drží několik rekordů. Je to nejrychlejší sériově vyráběný vůz, který dosáhl rychlosti 250 mp/h a 400 km/h. Navíc ho žádný jiný vůz nepřekoná v testech 0-250-0 mp/h a 0-400-0 km/h.

Ať už se Jesko Absolut rozjede kdekoli, ať už to bude Autobahn nebo jiný úsek silnice, jedno je jisté: bude to podívaná, na kterou se jen tak nezapomene. Sledujte tuto švédskou bestii, protože se chystá přepsat historii a posunout hranice toho, co je možné v automobilovém světě.

Další zajímavé informace

  • Koenigsegg Agera RS dosáhla v roce 2017 na veřejné silnici rychlosti 285 mp/h.
  • Bugatti Chiron SS pilotovaný Andym Wallacem dosáhl v roce 2019 na testovacím okruhu Ehra-Lessien v Německu rychlosti 304,77 mp/h.
  • Jesko Absolut má výkon 1 578 koní a točivý moment 1 106 N.m.

Zdroj: https://www.motor1.com/news/725803/koenigsegg-math-jesko-311-mph/

Foto: Par Matti Blume — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77975654

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com