TikTok přechází na umělou inteligenci a nahrazuje téměř 500 lidských moderátorů. Sníží se bezpečnost obsahu?

Zdroj obrázku: pixabay / Lolo_btl

V posledních měsících jsme svědky velkých změn v oblasti obsahu na sociálních sítích. TikTok je platforma, která si získala celosvětovou popularitu – nyní se rozhodla provést zásadní restrukturalizaci, jejímž důsledkem je propouštění stovek zaměstnanců po celém světě. Zprávy uvádějí, že v Malajsii samotné bylo propuštěno téměř 500 lidí, což je významný krok směrem k automatizaci moderování obsahu prostřednictvím umělé inteligence.

Důvody pro přechod na umělou inteligenci

Vlastník (společnost ByteDance) TikToku se nyní soustředí na umělou inteligenci jako prostředek ke zefektivnění svých operací. Důvodem této změny je jednak snaha zvládnout rostoucí objem obsahu, který uživatelé na platformu přidávají, ale také rostoucí tlak ze strany regulátorů. Vzhledem k nedávným událostem a zvýšené regulatorní kontrole v Malajsii se TikTok snaží reagovat na požadavky na přísnější dozor nad škodlivým obsahem.

Umělá inteligence slibuje rychlejší a efektivnější moderování, což si však možná vyžádá určitou daň. Mnozí z propuštěných zaměstnanců byli součástí týmů, které ručně kontrolovaly obsah a zajišťovaly tak bezpečnost platformy. Většina z nich byla o svém propuštění informována prostřednictvím e-mailu, což ukazuje na tvrdý charakter rozhodování firmy.

Regulace a bezpečnost obsahu

V Malajsii, kde se propouštělo zdaleka nejvíce, se nedávno zvýšila regulační kontrola sociálních médií. Tyto regulace vyžadují, aby platformy jako TikTok posílily dohled nad nebezpečným obsahem, což vyžaduje nejen technologické, ale i lidské zdroje. TikTok se nyní snaží najít rovnováhu mezi automatizací a lidským úsudkem, aby splnil tyto požadavky a zároveň zachoval uživatelskou zkušenost.

Zatímco umělá inteligence může přinést rychlejší reakční dobu a snížit náklady na pracovní sílu, otázka bezpečnosti a etiky moderování obsahu zůstává na stole. Jak se projeví na bezpečnosti uživatelů a celkové kultuře platformy, když lidský faktor moderování ustoupí technologickým řešením?

Přechod TikToku na umělou inteligenci a propouštění lidských moderátorů je jasným signálem změn, které se odehrávají ve světě sociálních médií. Tento krok může být pro firmu výhodný z hlediska nákladů a efektivity, avšak právě lidský faktor může mít zásadní vliv na bezpečnost a důvěryhodnost platformy. Jak se TikTok a další sociální sítě vyrovnají s rostoucími nároky na regulaci a bezpečnost obsahu, se teprve ukáže.

Zdroj: https://www.reuters.com/technology/bytedance-cuts-over-700-jobs-malaysia-shift-towards-ai-moderation-sources-say-2024-10-11/