Google oznámil zásadní vylepšení umělé inteligence ve vyhledávání – uživatelé se AI již nevyhnou

Zdroj obrázku: Pexels / Photo by Pixabay

Google znovu potvrdil svou vedoucí roli v technologickém světě. Představil totiž zásadní vylepšení umělé inteligence ve vyhledávání. Novinky, které Google oznámil, odstartují v USA a zahrnou nejen vyhledávání receptů a inspiraci pro jídla na mobilních zařízeních, ale také dramatická vylepšení v nástroji Google Lens. Uživatelům tím poskytne zcela nové možnosti, jak s umělou inteligencí (a Google produkty) pracovat.

Vyhledávání optimalizované umělou inteligencí

AI ve vyhledávání už není jen o drobných úpravách či vylepšení algoritmů, ale o kompletní reorganizaci toho, jak Google Search funguje. Nové optimalizace přinášejí rychlejší a přesnější výsledky, čímž se stávají pro uživatele nepostradatelným nástrojem. Zjednodušeně řečeno – Google nás zrychluje na cestě k výsledkům, které skutečně hledáme, ať už jde o doporučení pro jídlo nebo odpovědi na složité otázky.

Jedním z hlavních příkladů je nová funkce, která umožňuje uživatelům nahrávat videa přímo do Google Lens a následně klást AI dotazy. Například při návštěvě akvária můžete natočit video ryb a zeptat se: „Proč plavou spolu?“ AI pak okamžitě poskytne přehled všech relevantních informací.

Hlasové vyhledávání a pokročilá interakce

Hlasové vyhledávání v Google Lens funguje podobně jako ChatGPT’s Advanced Voice Mode nebo Gemini Live. Uživatelé mohou mluvit s Google Lens, klást otázky a dostávat odpovědi v reálném čase, což otevírá dveře k zcela novému způsobu interakce s vyhledávačem.

Tato aktualizace Google Lens není však pouze o videích a hlasu. Google také přidal novou funkci pro nákupy. Uživatelé nyní mohou pořídit fotografie produktů, které vidí kolem sebe, a Lens jim okamžitě poskytne klíčové informace o produktu spolu s možnostmi nákupu u různých prodejců. Tyto funkce jsou nyní dostupné globálně v aplikaci Google pro Android a iOS.

Circle to Search – hudební rozpoznávání na dosah ruky

Fanoušci Androidu budou potěšeni zavedením nové funkce „Circle to Search“, která bude dostupná na více než 150 milionech zařízení. Tato funkce umožní například identifikaci písní v online videích, jako jsou YouTube videa. Stačí jednoduše „zakroužit“ video a vyhledat, o jakou píseň se jedná.

AI se stává neodmyslitelnou součástí vyhledávání

Všechny tyto novinky ukazují, že Google vnímá AI jako klíčový pilíř budoucnosti vyhledávače. Umělá inteligence se již stává běžnou součástí našich každodenních výsledků vyhledávání. Díky neustálým optimalizacím a inovacím, jako jsou nová uživatelská rozhraní a propojení s reklamami, budeme brzy plně závislí na umělé inteligenci při každodenním procházení internetu.

Jedním z nejvýraznějších vylepšení je nový design AI přehledů, který zahrnuje přímé odkazy na webové stránky. To usnadňuje přístup k informacím, které uživatelé hledají, a zároveň poskytuje kontext a možnosti, jak danou problematiku dále prozkoumat.

Reklama na základě AI a personalizovaná doporučení

Kromě odkazů na webové stránky se umělá inteligence stává nástrojem pro cílenou reklamu. AI výsledky nyní zahrnují také doporučení produktů spojených s uživatelskými dotazy. Google tak využívá AI nejen k poskytování souhrnů a odkazů, ale i k nasměrování uživatelů na produkty, které by je mohly zajímat.

Umělé inteligenci se nevyhnete

Závěrem lze říct, že ať se nám to líbí nebo ne, Google nás směruje do budoucnosti, kde bude umělá inteligence nedílnou součástí vyhledávání. A díky jejím schopnostem nám tento pokrok pomůže najít nejen informace, ale i produkty, které potřebujeme, ještě rychleji a přesněji než kdy dříve.

Zkrátka, umělá inteligence je tady a už se jí nevyhneme. Google tímto krokem ukazuje, že AI bude klíčovým prvkem nejen ve vyhledávači, ale i ve všech dalších oblastech, kde je efektivní a rychlé zpracování dat nezbytné. A s příchodem těchto novinek je jasné, že budoucnost vyhledávání bude zcela formována umělou inteligencí.

Zdroj: https://www.customerexperiencedive.com/news/googles-ai-features-search-ux-standard/729000/