Můžete řídit elektroauto, když hrozí záplavy?

Zdroj obrázku: pixabay / pixabay

Především pro léto jsou typické prudké bouřky a přívalové deště, které často způsobí náhlé záplavy. Jedete si takhle po silnici, kterou dobře znáte, a vzápětí se ocitáte před nečekanou „vodní plochou“ v nejnižším místě cesty. Zatímco s tradičními benzínovými nebo dieselovými auty jste možná podobnou situaci již zažili, otázka, která se tak nějak logicky mihne hlavou v kontextu s elektroauty, zní: Můžu se stejnou jistotou projet i vodou, když se podemnou nachází velká baterie plná elektrické energie?

Můžete řídit elektroauto v záplavě?

Krátká odpověď zní: Elektroauto není při jízdě v záplavě o nic více ohrožené než auto s klasickým spalovacím motorem. To znamená, že stejně jako u každého jiného vozidla je nejlepší se jízdě ve vodě zcela vyhnout. Pokud však musíte projet zaplavenou oblastí, platí stejné zásady.

Obecně se doporučuje nejezdit do vody, která je hlubší než 10 cm, a především se vyhýbat proudícím vodním tokům. Podle britské Environment Agency může voda o hloubce 30 cm snadno odklonit vozidlo z jeho dráhy. Ačkoliv se může zdát, že voda je mělká a bezpečná, opatrnost je na místě. Pokud se rozhodnete projet vodou, jeďte velmi pomalu, aby se netvořila vlna (tzv. „bow wave“), která by mohla způsobit, že voda pronikne do vozidla.

Jsou elektroauta lépe chráněna proti vodě než benzínová auta?

Elektroauta procházejí přísnými testy, které zajišťují, že jejich elektrické systémy jsou dostatečně chráněné proti vodě. Baterie a další elektrické komponenty jsou vodotěsné a mají dodatečnou ochranu. Například vysokonapěťové kabely, které vedou energii z baterie k motorům, jsou izolovány. Dále, pokud by došlo k nehodě nebo zkratu, systém automaticky odpojí elektrické pohony, aby se zabránilo jakémukoli nebezpečí.

Někteří odborníci dokonce tvrdí, že elektroauta jsou při jízdě ve vodě méně náchylná na poškození než auta s klasickými motory. Voda může snadno vniknout do motoru přes nasávací otvory, což způsobí jeho okamžité zastavení. Elektroauta tento problém nemají.

Nicméně je důležité vědět, jaká je maximální hloubka vody, kterou vaše auto zvládne. Například Audi e-tron má stejně jako jeho spalovací sourozenec Audi Q8 maximální brodivost 500 mm. Tyto parametry se však liší model od modelu, takže se určitě vyplatí zjistit, jaké limity platí pro vaše vozidlo.

Můžete dobíjet elektroauto v dešti nebo záplavě?

Dobíjení elektroauta v dešti je zcela bezpečné, pokud používáte certifikovanou dobíjecí stanici nebo wallbox. Tyto systémy jsou navrženy tak, aby byly bezpečné za všech povětrnostních podmínek. Problém může nastat, pokud se rozhodnete použít prodlužovací kabel a necháte ho vystavený vlhku. To není dobrý nápad, a pokud už nemáte jinou možnost, je lepší použít venkovní prodlužovací buben, který je určený pro nepříznivé počasí.

Elektroauta jsou stejně jako vozidla se spalovacím motorem navržena tak, aby si poradila s různými povětrnostními podmínkami, včetně jízdy v dešti a stojaté vodě. Důležité je řídit opatrně a vědět, jaké jsou limity vašeho vozidla. Pokud se budete držet základních pravidel, nemusíte se bát ani jízdou přes menší záplavy.

Zdroj: https://www.electrifying.com/blog/knowledge-hub/electric-cars-and-floods-everything-you-need-to-know