První elektrický pick-up od GMC Sierra EV konečně dorazil k zákazníkům. Umí se pohybovat jako krab

Zdroj obrázku: GMC

První elektrický pick-up od GMC Sierra EV dorazil s velkou pompou k zákazníkům. GMC oficiálně potvrdilo, že první verze limitované edice „Denali Edition 1“ tohoto revolučního vozidla jsou nyní dodávány prvním zákazníkům a zároveň jsou k dispozici v autosalonech po celých Spojených státech. Pro GMC a její mateřskou společnost General Motors (GM) je tento krok významným milníkem v přechodu na elektromobilitu, zvláště po úspěšném uvedení dalších dvou elektrických pick-upů postavených na stejné platformě Ultium – Chevy Silverado EV a GMC Hummer EV.

Unikátní systém manévrování CrabWalk

Sierra EV je druhým elektrickým vozidlem pod značkou GMC po monumentálním Hummeru EV, který zaujal nejen jako pick-up, ale i ve své SUV verzi. Přestože Hummer EV byl prvním průkopníkem GMC v oblasti elektromobility, Sierra EV si rychle získává pozornost díky svým inovacím, především díky unikátnímu režimu CrabWalk, který umožňuje diagonální pohyb vozidla, což byl tahák už u Hummeru EV. Tento režim může být v reálném světě výhodou zejména při manévrování v úzkých prostorách či na nerovném terénu.

Zdroj: YouTube / GMC

Dojezd přes 700 km rozhodně neurazí

Hlavním lákadlem modelu Sierra EV je však jeho dojezd. Slibovaných 440 mil (přibližně 708 km) na jedno nabití staví tento pick-up na špičku segmentu elektrických pick-upů. Tím nejen že drží krok se Silverado EV, ale také překonává největší konkurenční dojezd Rivianu R1T, který dosahuje maximálně 420 mil. Tento dlouhý dojezd je jedním z klíčových faktorů, které mohou přesvědčit zákazníky, kteří chtějí přejít na elektromobil, ale mají obavy o praktické využití vozidla na delší cesty.

Z pohledu designu má Sierra EV také své přednosti. Jeho specifický přední design, který připomíná obrněný vzhled, může oslovit ty, kterým nesedí futuristické linie konkurenčních modelů, jako je například Ford F-150 Lightning s výrazným světelným pruhem přes celou masku nebo extravagantní Tesla Cybertruck.

O levnou záležitost bohužel nejde

Nicméně i přes všechny tyto přednosti má Sierra EV jednu výraznou nevýhodu – cenu. Denali Edition 1 se uvádí na trh s cenovkou 97 500 dolarů, což je v souladu se strategií GM, kde všechny její elektrické pick-upy při uvedení na trh oscilují kolem částky 100 000 dolarů. Pro srovnání, první edice Silverado EV RST začíná na 96 495 dolarech, a Hummer EV původně začínal na 110 000 dolarech, nyní se však jeho cena snížila na 96 000 dolarů. Tato vysoká cena může být pro mnoho zákazníků překážkou, zejména když srovnáme, že například Ford F-150 Lightning začíná pod hranicí 70 000 dolarů. Navíc, Ford F-150 Lightning nabízí i oblíbený systém Apple CarPlay, který v Sierrě EV bohužel chybí, což může být pro technologicky zaměřené zákazníky dalším důvodem k zamyšlení.

Navzdory vysoké ceně a absenci některých technologických funkcí však Sierra EV představuje další krok vpřed v elektrifikaci automobilového průmyslu a otevírá nové možnosti pro náročné zákazníky, kteří chtějí spojit výkon, dojezd a inovativní funkce v jednom vozidle.

Zdroj: https://www.theverge.com/2024/8/21/24225451/gmc-sierra-ev-denali-edition-1-launch-delivery