Kabelka, která dobije telefon, svítí a možná i ochrání

Klára Šmakalová už nechtěla tvořit jen krásné kabelky, které umí jen přenášet věci. Vymyslela chytrou kabelku Irma, která má ženy ochránit v nebezpečných situacích.

Vzpomínáte si na značku Akari, která se 15 let věnovala dámským sukním a oblečení? Klára Šmakalová ji vedla, ale loni na podzim se rozhodla pro změnu. V hlavě jí totiž uzrál nápad na kabelku, která umí mnohem víc než jen doplňovat outfit.

Irma není obyčejná kabelka. Vejde se do ní vše potřebné na večerní akci – telefon, klíče, peněženka a drobnosti. Navíc ale má i bezpečnostní funkce, které pomohou ženám se v noci cítit bezpečněji.

Inspirace přišla od dcery. „Představuji si ji za deset let, jak bude večer chodit ven, s odmítnutím mít u sebe jakýkoliv bezpečnostní prvek a vracet se domů se sluchátky na uších,“ říká Šmakalová. „Chtěla jsem jí nabídnout něco smysluplnějšího než klíče mezi prsty.“

K vývoji Irmy se Šmakalová spojila s průmyslovým designérem Jakubem Stedinou. Ten má zkušenosti s kombinováním funkce, designu a inovací a na kontě má i oceněné VR brýle XTAL.

Společně s experty na osobní bezpečnost a psychologii útočníka navrhli malou kabelku s pevnými vyměnitelnými pouzdry z nylonu. Uvnitř hliníkového těla se skrývá bezdrátová nabíječka na telefon, GPS tracker, hlasitý alarm a silné světlo. Všechny funkce se snadno ovládají zvenčí.

Primárním cílem Irmy je ale předcházet nebezpečným situacím. Kabelka proto umí nabíjet telefon, aby ženy zůstaly v kontaktu se svými blízkými. Ostatní funkce slouží k odrazení útočníků a narušení jejich plánu. „Už samotné svícení pod nohy je překvapivě efektivní ve snížení pravděpodobnosti útoku,“ vysvětluje Šmakalová.

Podle statistik se 83 % mladých žen v Evropě bojí napadení a 55 % z nich zažilo sexuální obtěžování. Irma tak může být pro mnoho žen cenným pomocníkem a dodat jim pocit bezpečí.

Kabelka Irma bude na podzim uvedena na trh. Její cena zatím není stanovena, ale s ohledem na funkce a kvalitu materiálu se dá očekávat, že nebude nízká.

Irma je inovativním produktem, který má potenciál zachránit životy. Ukazuje, že i obyčejná kabelka může být něčím víc než jen módním doplňkem.

Zdroj: https://cc.cz/vytvorila-kabelku-ktera-dobije-telefon-sviti-a-ma-i-chranit-na-jeji-vyvoj-prispel-i-prusa/

Foto: Archiv Kláry Šmakalové

Zdroj: google.com, instagram.com, pixabay.com, shutterstock.com