SenseRobot představila šachového robot s AI. Má 2 900 ELO a pomáhá dětem zdokonalovat taktiku na skutečných šachovnicích

Zdroj obrázku: SenseRobot

SenseRobot nedávno představila revoluční šachového robota, který má za cíl pomáhat dětem i dospělým zdokonalovat své šachové schopnosti. Tento AI šachový trenér, nazvaný SenseRobot Chess, má úctyhodné hodnocení 2 900 ELO, což ho řadí mezi nejlepší hráče na světě. Jeho hlavním zaměřením je naučit děti, jak lépe porozumět šachové strategii a taktice prostřednictvím interaktivního tréninku na skutečných šachovnicích.

AI trenér s obrovskou škálou možností

SenseRobot Chess není jen obyčejný šachový robot. Může se pochlubit 25 úrovněmi obtížnosti, začínajícími od 200 ELO, což je vhodné pro úplné začátečníky, až po ohromujících 2 900 ELO, což je úroveň světových velmistrů. Tento rozsah umožňuje hráčům na různých úrovních dovedností najít vhodného protivníka a zlepšovat se postupně.

Jedním z nejpůsobivějších momentů debutu tohoto robota bylo, když snadno porazil Hou Yifan, nejlepší aktivní ženskou velmistryni na světě, která má ELO hodnocení 2 633. Tento výkon jen podtrhuje technickou a strategickou vyspělost robota.

Interaktivní šachový trenér pro děti

SenseRobot je navržen tak, aby byl nejen tréninkovým nástrojem, ale i zábavným a bezpečným pomocníkem pro mladé hráče. Díky zabudované kameře s 3D rozpoznáváním a tříprsté kleštině, která pohybuje figurkami, robot pomáhá dětem udržet se ve hře a lépe chápat pohyby na šachovnici. Co je pro děti a rodiče nejdůležitější, SenseRobot Chess je navržen s ohledem na bezpečnost – oproti starším modelům, jako například ruský robot Konstantina Kosteniuka, je zcela bezpečný a nehrozí nebezpečí úrazu.

SenseRobot Chess poskytuje také okamžitou zpětnou vazbu. Během hry děti dostávají slovní komentáře k jejich tahům, což jim pomáhá učit se z vlastních chyb a postupně se zlepšovat. Navíc je robot schopen připravit více než 145 koncovek a nabízí na výběr 2 000 cvičení pro rozvoj šachové taktiky. Toto široké spektrum možností zajišťuje, že se mladí hráči nikdy nebudou nudit.

Hra s mistrovskými tahy

Pro ty, kteří mají zájem studovat šachové partie velmistrů, SenseRobot Chess přináší jedinečnou funkci: 100 mistrovských her, které mohou děti analyzovat a naučit se tak nové strategie. Tato funkce nejen že zlepšuje jejich analytické schopnosti, ale také poskytuje inspiraci z nejlepších šachových partií historie.

Další užitečnou funkcí je schopnost robota hrát šachy na dálku díky připojení k populární platformě Lichess, která umožňuje hráčům po celém světě si navzájem vyzvat na partii. Všechny hry mohou být také nahrány a sdíleny, což umožňuje pozdější analýzu a zdokonalování se.

Budoucnost šachových tréninků

SenseRobot Chess představuje budoucnost tréninku šachu nejen pro děti, ale i pro všechny, kdo touží po zdokonalení svých schopností. Jeho cenovka je stanovena na 4 799 jüanů (asi 680 USD) a je k dispozici na čínském e-shopu JD.com. Pro ty, kteří si jej nemohou dovolit nebo nejsou schopni ho importovat z Číny, je k dispozici alternativa v podobě AI šachových desek, které nabízejí podobné funkce, byť na nižší úrovni.

SenseRobot Chess nejen že přináší revoluci do šachových tréninků, ale zároveň mění způsob, jakým děti přistupují k učení této složité hry. Děti tak mohou zdokonalovat své taktiky na skutečných šachovnicích, zatímco robot je neustále motivuje a učí, čímž dává nový rozměr výuce šachu. Tento produkt je dalším krokem směrem k tomu, aby šachy byly přístupné a atraktivní pro mladou generaci.

SenseRobot Chess spojuje nejmodernější technologie umělé inteligence s tradičním šachovým tréninkem, což z něj činí nepostradatelný nástroj pro každého, kdo chce zlepšit své šachové dovednosti, a to jak pro začátečníky, tak pro pokročilé hráče.

Zdroj: https://www.prnewswire.com/news-releases/senserobots-ai-chess-robot-triumphs-over-four-time-womens-world-chess-champion-302260985.html