Členové posádky SpaceX-8 se vrátí na Zemi. NASA zajistí přímý přenos prostřednictvím streamu

Zdroj obrázku: SpaceX

NASA oznámila, že mise Crew-8 se blíží ke svému závěru. Vesmírná loď SpaceX Crew Dragon se vrátí na Zemi. Splashdown (přistání kosmického modulu do moře) se uskuteční 14. října v 15:38 EDT a bude jej možné sledovat živě na platformě NASA+. Tento významný okamžik uzavře misi, jež byla zahájena již v březnu 2024, a přispěla k podpoře vědeckého provozu a údržby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Astronauti Crew-8, mezi nimiž jsou Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps a ruský kosmonaut Alexander Grebennik, strávili poslední měsíce na ISS prováděním zásadních výzkumů. Jejich práce se zaměřovala na experimenty týkající se zdraví, materiálových věd a pokročilých technologií, které přinášejí prospěch nejen ve vesmíru, ale i na Zemi. Jedním z klíčových cílů této mise bylo prohloubení studií o vlivu pobytu ve vesmíru na lidskou fyziologii, což je zásadní pro plánované dlouhodobé mise na Měsíc a Mars.

Mezi experimenty, které posádka prováděla, patřily výzkumy zaměřené na atrofii svalů, ztrátu kostní denzity a psychologické výzvy spojené s prodlouženým pobytem ve vesmíru. Posádka také přispěla k testování nových technologií, včetně vylepšených systémů recyklace vzduchu a vody, které budou klíčové pro průzkum hlubokého vesmíru.

Splashdown se uskuteční v jedné z několika určených zón u pobřeží Floridy a NASA bude pečlivě sledovat meteorologické podmínky a připravenost vesmírné lodi na deorbitální manévr. Klíčové faktory, jako je počasí, stav moře a připravenost kosmické lodi, budou mít pro úspěšný návrat astronautů zásadní význam.

Živý přenos návratu začne v 14:30 EDT na NASA+, kde si diváci mohou vychutnat plnou cestu astronautů zpět na Zemi v reálném čase. Po splashdownu je naplánována mediální telekonference s představiteli NASA a SpaceX, která se uskuteční v 17:15 EDT. Tento návrat astronautů představuje nejen úspěch technologií SpaceX, ale také důležitý krok vpřed v našich snahách o prozkoumání vesmíru a přípravu na budoucí mise na Měsíc a Mars.

Sledování tohoto návratu tak bude nejen zajímavou podívanou, ale i důležitým milníkem pro vesmírný výzkum a mezinárodní spolupráci v oblasti astronautiky.

Zdroj: https://www.nasa.gov/news-release/nasa-to-provide-live-coverage-of-crew-8-return-splashdown/