iPhone SE 4: Výkonnější, ale také dražší?

Zdroj obrázku: pixabay / atimedia

Apple se připravuje na představení nového iPhone SE 4, které by mělo proběhnout na jaře 2025. Tento nový model by mohl přinést revoluci v řadě SE, nejen díky výraznému zlepšení výkonu, ale také kvůli potenciálnímu zvýšení ceny.

Podle nejnovějších spekulací, iPhone SE 4 bude vybaven výkonným procesorem kompatibilním s Apple Intelligence a minimálně 8 GB RAM, což představuje značný nárůst výkonu oproti předchozímu modelu iPhone SE 3. Takto vysoké specifikace by mohly přinést podporu pro některé z pokročilejších funkcí, které Apple plánuje integrovat do svých zařízení. Nicméně, výkonnější komponenty mohou znamenat také vyšší cenu.

Výrazný nárůst ceny

Doposud byl iPhone SE vnímán jako cenově dostupná alternativa k vlajkovým modelům iPhone, přičemž cílovou skupinou byli uživatelé, kteří preferují starší design s menším displejem nebo fyzickým tlačítkem Home, a zároveň chtějí ušetřit. Přestože se cena iPhone SE 3 v roce 2022 pohybovala okolo 429 dolarů, spekuluje se, že iPhone SE 4 by mohl být prodáván za 499 dolarů. Tento 70dolarový rozdíl se může zdát nevýrazný ve srovnání s cenami vlajkových lodí, avšak pro uživatele, kteří si cení především cenové dostupnosti, je tato změna významná.

Nový design a pokročilé funkce

Podle některých analytiků, jako je například Mark Gurman z Bloomberg, by iPhone SE 4 mohl přejít na designový styl iPhone 14. To by znamenalo, že se Apple definitivně rozloučí s fyzickým tlačítkem Home a Touch ID ve prospěch Face ID a OLED displeje, které jsou charakteristické pro moderní iPhony. Tyto změny by mohly zvednout úroveň iPhone SE na zcela novou úroveň a přiblížit ho k vlajkovým modelům.

Další zajímavostí je potenciální integrace Apple Intelligence. Přestože by se nemuselo jednat o stejnou verzi, jaká bude k dispozici na iPhone 15 Pro nebo budoucí řadě iPhone 16, integrace umělé inteligence by vyžadovala výkonný hardware. A17 Pro čip a 8 GB RAM by mohly být minimálními specifikacemi, které by tento model potřeboval, aby mohl efektivně využívat AI technologie na zařízení.

Takže i když se můžeme těšit na iPhone SE 4 jako na výkonnější zařízení s moderním designem, měli bychom počítat s tím, že se tento posun projeví i na jeho ceně. Apple tradičně uvádí nové modely SE na jaře, takže si budeme muset počkat do března či dubna 2025, abychom zjistili, jaké specifikace a cenu iPhone SE 4 skutečně nabídne. Jedno je ale jisté: pokud se tyto spekulace potvrdí, čeká nás zásadní proměna celé řady SE.

Zdroj: https://www.phonearena.com/news/next-iphone-se-might-cost-you-more_id162920