Vzácný ovladač na PlayStation se vydražil za 35 000 dolarů: Historický klenot z neuskutečněné spolupráce Sony a Nintenda

Zdroj obrázku: https://www.ithome.com/0/791/012.htm

V herním světě se občas odehrají příběhy, které připomínají, jak blízko se některé ikonické produkty mohly ocitnout na smetišti dějin. Jedním z takových příběhů je unikátní ovladač, který se nedávno vydražil za neuvěřitelných 35 000 dolarů. Nejde však jen o běžný kus herního příslušenství. Patří totiž ke konzoli, která nikdy nebyla oficiálně uvedena na trh – k legendárnímu prototypu společného projektu společností Sony a Nintendo.

Příběh nedokončené spolupráce

Na počátku 90. let se dvě japonské herní velmoci, Sony a Nintendo, rozhodly spojit síly a vytvořit revoluční konzoli. Společný projekt měl za cíl vylepšit tehdejší populární konzoli Super Nintendo Entertainment System (SNES) o novou CD-ROM jednotku, která by umožňovala použití větších a interaktivnějších her. Konzole, která dostala pracovní název PlayStation, měla být odpovědí na narůstající poptávku po nových technologiích v herním průmyslu.

Na veletrhu CES v červnu 1991 byla tato konzole poprvé představena veřejnosti. Nadšení však rychle zchladila zpráva, která následovala den po představení. Nintendo totiž oznámilo, že se rozhodlo od projektu odstoupit kvůli neshodám se Sony ohledně rozdělení příjmů. Tento nečekaný krok ukončil spolupráci a projekt PlayStation v původní podobě byl zrušen.

Ztracený poklad objeven

Ačkoli se většina vyrobených prototypů této společné konzole měla zničit, některé z nich přežily. Jeden z těchto vzácných kousků byl dokonce začátkem letošního roku prodán za neuvěřitelných 360 000 dolarů. Když se později objevil na trhu i jeden z ovladačů, který k těmto konzolím patřil, sběratelé a fanoušci herního průmyslu byli opět v pohotovosti. Výsledná dražba dosáhla astronomické částky 35 000 dolarů.

Vzhled a unikátnost ovladače

Na první pohled ovladač vypadá velmi podobně jako klasický SNES ovladač. Má stejné barevné tlačítka ABXY, která jsou pro tento design ikonická. Co však odlišuje tento vzácný kousek od běžných ovladačů, je logo. Namísto loga SNES je na ovladači vyražen znak Sony a PlayStation, což je jasným důkazem toho, že tento ovladač patří ke konzoli, která se nikdy nedostala na pulty obchodů.

Pro herní nadšence a sběratele je tento ovladač nejen cenným artefaktem, ale i připomínkou jedné z nejzajímavějších kapitol v historii videoher. Spojení dvou gigantů, Sony a Nintenda, mohlo změnit budoucnost herního průmyslu, ačkoli výsledný rozchod vedl k tomu, že Sony nakonec vyvinulo vlastní konzoli PlayStation, která si získala nesmírnou popularitu a stala se jednou z nejprodávanějších konzolí všech dob.

Alternativa pro každého

Pro většinu lidí je cena 35 000 dolarů za ovladač neuvěřitelná a nepředstavitelná. Pro ty, kteří by však chtěli zažít podobný herní zážitek, aniž by zruinovali svůj rozpočet, existují moderní alternativy. Například 8BitDo’s SN30 Pro Bluetooth Controller, který je dostupný za zhruba 45 dolarů na Amazonu, nabízí podobný design a funkce, které by mohly potěšit každého milovníka retro her.

Prodej tohoto vzácného ovladače ukazuje, jakou hodnotu mohou mít některé historické artefakty pro sběratele a fanoušky herního průmyslu. Ačkoliv se společný projekt Sony a Nintendo nikdy nedočkal plné realizace, jeho dědictví stále žije dál, a to nejen v podobě těchto vzácných kousků, ale i v podobě herní historie, kterou následně formovala samostatná cesta konzole PlayStation.

Zdroj: Heritage Auctions