Neuvěřitelné: Společnost Firaxis zakonzervovala 33 let starý počítač 386 za 10 000 dolarů, který Sid Meier používal k vývoji Civilization – dodnes je funkční

Zdroj obrázku: Image credit: Future

Je těžké si představit, že technologie, která dnes působí zastarale, byla kdysi špičkovým vybavením za neuvěřitelné částky. Přesně to je případ jednoho starého počítače, který Firaxis Games hrdě vystavuje ve svých kancelářích v Marylandu. Tento stroj, Compaq Deskpro 386, byl v roce 1991 klíčovým nástrojem pro vývoj jedné z nejlegendárnějších herních sérií všech dob – Civilization. Ačkoli dnes může působit jako muzeální exponát, tento počítač je dodnes funkční a má v sobě zachovaný kus herní historie.

Civilization navzdory pokročilému věku stále táhne

Civilization debutovala na začátku 90. let dodnes baví miliony hráčů po celém světě. Ačkoliv již bylo oznámeno vydání sedmého dílu této série na 11. února 2025, Firaxis se rozhodl připomenout, kde to všechno začalo. Sid Meier, tvůrce původní Civilization, totiž pracoval na této hře právě na zmiňovaném Compaq Deskpro 386. Tento počítač měl tehdy neuvěřitelných 16 MB RAM a v roce 1991 stál neuvěřitelných 10 000 dolarů, což by dnes odpovídalo částce přes 23 000 dolarů. V té době se jednalo o vrchol technologických možností, což jasně dokazuje i to, že počítač měl přídavnou paměť a Sound Blaster zvukovou kartu.

Tohle není obyčejný počítač, ale historický artefakt a milník

V kancelářích Firaxis není tento počítač pouhým kusem staré technologie. Je to artefakt, připomínka doby, kdy byla videohra Civilization pouhým nápadem v hlavě jejího tvůrce. Pro zaměstnance i návštěvníky studia je to symbol počátků série, která od té doby zaznamenala neuvěřitelný úspěch. Když se redaktor PC Gamer Tyler Wilde vydal do sídla Firaxis, nemohl si nevšimnout tohoto historického počítače vystaveného vedle starého koženého křesla, na kterém Sid Meier pracoval. Tyto předměty dnes možná vypadají zastarale, ale pro vývojáře mají neocenitelnou hodnotu – připomínají začátky firmy a herní série, která změnila svět.

Neuvěřitelným faktem je, že tento Compaq Deskpro 386 je dodnes funkční. Sice potřeboval několik náhradních dílů z eBay a „kreativní opravy“ od IT oddělení Firaxisu, ale stále se dá spustit. A co víc, uvnitř tohoto starého stroje se nachází předběžná verze původní hry Civilization, kterou lze stále hrát. V době, kdy se technologie mění závratnou rychlostí a mnoho zařízení je po několika letech zastaralé, je fascinující, že tento počítač dokáže po třech dekádách stále fungovat.

Příběh tohoto počítače nekončí pouze v rukách Firaxisu. Sid Meier sám přiznal, že měl původně dva Compaq Deskpro 386. Bohužel, jeden z nich se nedožil současnosti – při pokusu o spuštění explodoval kvůli prachu v napájecím zdroji. Naštěstí druhý z těchto historických kousků zůstal zachován a dnes slouží jako cenná památka na počátky herního průmyslu.

Tento příběh o zachovaném počítači je důkazem toho, jak se technologie, která kdysi stála na vrcholu možností, může stát důležitou součástí historie. Civilization vznikla na hardwaru, který byl pro svou dobu revoluční, a dodnes inspiruje nové generace vývojářů i hráčů. Firaxis Games, jako současný strážce odkazu Sid Meiera, nezapomíná na své kořeny – a tento starý počítač to připomíná každému, kdo do jejich kanceláří zavítá.

Zdroj: https://www.techspot.com/news/104367-firaxis-preserves-10000-pc-sid-meier-used-develop.html