Tipy na 3 skvělé remaky, které oživují klasické PC hry. Jsou zdarma!

Zdroj obrázku: pixabay / Deactivated

Pokud máte volný víkend a hledáte něco zábavného na hraní, máte štěstí! Tři skvělé remaky klasických PC her vám mohou přinést hodiny zábavy a nostalgie. Co je na nich nejlepší? Všechny jsou zcela zdarma. Tyto moderní remaky jsou v podstatě znovu postavené herní enginy, které přidávají moderní prvky do klasických titulů, přičemž si zachovávají původní atmosféru a záměr her. Pojďme se podívat na tři retro PC hry, které byly oživeny moderními remaky a rozhodně stojí za vyzkoušení.

1. OpenTTD: Ovládněte svět dopravy ve zmodernizovaném Transport Tycoon

OpenTTD je remake původní hry Transport Tycoon od Chrise Sawyera. Transport Tycoon byl jedním z prvních zástupců žánru „tycoon“ her, který se zaměřoval na budování a řízení dopravního impéria. Hráč zde začíná jako majitel malé dopravní společnosti a jeho úkolem je během 100 herních let vybudovat prosperující dopravní síť, která zahrnuje řízení tranzitních uzlů, budování nových dopravních tras a správu financí společnosti. Původní hra, ačkoli je stále dostupná, může být na moderních počítačích obtížně spustitelná.

Naštěstí existuje OpenTTD, což je open-source verze původního Transport Tycoon Deluxe, která přináší mnoho vylepšení. Mezi ně patří větší mapy (až 64krát větší než v originále), vylepšené trasy pro vozidla, nové druhy dopravy, podpora pro multiplayer až pro 255 hráčů a zlepšená grafika, která zůstává věrná původnímu designu. OpenTTD je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi strategie a simulátory a chtějí si vyzkoušet, jaké to bylo řídit vlastní dopravní společnost v klasickém stylu.

2. OpenRA: Povolejte všechny velitele na bojiště v klasické RTS Command & Conquer

Dalším titulem, který byl oživen moderním remakem, je Command & Conquer, konkrétně jeho díl Red Alert, který je dnes dostupný jako OpenRA. Command & Conquer je série, která ve své době redefinovala žánr real-time strategií (RTS) a stala se ikonou díky svým revolučním herním mechanismům, jako je budování základen, výběr a pohyb jednotek, a nezapomenutelné mise doprovázené filmovými sekvencemi.

OpenRA je kompletní přestavbou původního enginu Command & Conquer, který přináší moderní funkce a vylepšení, ale stále zachovává ducha originální hry. OpenRA zahrnuje tři hlavní mody, které rekonstruují Tiberian Dawn, Red Alert a Dune 2000. Tyto hry můžete hrát ve skirmish módu proti počítači nebo v multiplayeru proti ostatním hráčům. Navíc nabízí moderní funkce, jako je volba ovládání (levé nebo pravé tlačítko myši), klávesové zkratky pro budování a výrobu jednotek, zvýšenou podporu rozlišení a mnoho dalšího. OpenRA je dostupné zdarma pro Windows, macOS, Linux a FreeBSD a je to skvělá volba pro fanoušky RTS, kteří chtějí znovu prožít klasické bitvy nebo si vytvořit vlastní strategickou hru.

3. Daggerfall Unity: Objevte obrovský svět Elder Scrolls s moderními vylepšeními

Třetím titulem, který byl modernizován a rozhodně stojí za zmínku, je Daggerfall, druhý díl série The Elder Scrolls od Bethesdy. Daggerfall je známý svou rozsáhlostí a hloubkou, která stále zůstává jedním z největších a nejpropracovanějších RPG všech dob. Originální Daggerfall je však dnes obtížné hrát, neboť jeho grafika, ovládání a herní systémy již značně zastaraly. Naštěstí tu máme Daggerfall Unity, což je remake původní hry postavený na moderním enginu Unity.

Daggerfall Unity přináší mnoho vylepšení, která zahrnují zjednodušené ovládání, podporu pro ovladače, přepracování zbraní, brnění a magie a podporu pro mody. Právě podpora modů činí Daggerfall Unity téměř nekonečným, protože komunita vytvořila mnoho vylepšení, od grafických přepracování po nové úkoly a rebalancování herních systémů. Daggerfall tak zůstává jednou z nejlepších her, jaké Bethesda kdy vydala, a díky této moderní verzi je nyní přístupnější než kdy dříve. Je však třeba poznamenat, že ačkoli je hra dostupná na GOG, vývojáři Daggerfall Unity doporučují stáhnout hru přímo z GitHubu, protože GOG verze je zastaralá a obsahuje několik modů, které mohou způsobit problémy s výkonem.

Zdroj: https://www.openttd.org/downloads/openttd-releases/latest, https://www.openra.net/, https://www.dfworkshop.net/